Sunday, April 18, 2010

Η λέσχη Bilderberg και τα άλλα παράξενα της ζωής..

Έλπιζα αυτή τη φορά να μην σπαταλήσουμε τον χρόνο μας συζητώντας «παράξενα πράγματα». Αλλά από τη μια το σχόλιο του Αποστόλη (που τον εκτιμώ πολύ), από την άλλη μερικά emails παιδιών που με ρωτούσαν τι είναι αυτή η «λέσχη Bilderberg» αποφάσισα να γράψω κάτι. Το ανεβάζω σαν νέα ανάρτηση για να τη δείτε όλοι.

Καταρχήν τι είναι η ομάδα Bilderberg (Bilderberg Group); Κάθε χρόνο συναντώνται 100-150 άτομα τα οποία είναι μεγάλες προσωπικότητες (με μεγάλη δύναμη) της πολιτικής, της οικονομίας, της διπλωματίας, του στρατού και των ΜΜΕ κυρίως από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία κλπ. Ονομάστηκε έτσι η ομάδα γιατί η πρώτη τους συνάντηση (1954) έγινε στο Hotel de Bilderberger στην Ολλανδία.

Ο στόχος των πρώτων συναντήσεων στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν πολύ απλός. Οι οργανωτές ήθελαν να φέρουν σε επαφή άτομα με μεγάλη πολιτική ή/και οικονομική επιρροή στις χώρες τους για να αποκτήσουν την απαραίτητη οικειότητα μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Ο σκοπός τους ήταν βέβαια η αναχαίτιση της κόκκινης αρκούδας (βλέπε Σοβιετική Ένωση) και η υπεράσπιση του ελεύθερου κόσμου.

Όμως μετά το 1989 και την προϊούσα παγκοσμιοποίηση τα θέματα ήταν πολλά και ακόμα περισσότερα τα προβλήματα. Σήμερα ο σημαντικότερος σκοπός των συναντήσεων είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η προσπάθεια αποφυγής σοβαρών οικονομικών κρίσεων. Προσπαθούν όσο μπορούν να διατηρήσουν μια μυστικότητα σε σχέση με την λίστα των συμμετεχόντων και τις συζητήσεις αλλά τελικά οι δημοσιογράφοι ξετρυπώνουν και τι ώρα επισκέφτηκαν οι συμμετέχοντες το WC..

Τα μέλη της ομάδας εξαντλούνται σε θεωρητικές συζητήσεις, σε δημιουργία επαφών και σε κάποια deals. Όλα τα άλλα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Το 2009 αυτή η ..σκοτεινή ομάδα συναντήθηκε στην Ελλάδα και στη συνάντηση μετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που τους φιλοξένησε. Αυτό τα λέει όλα νομίζω καθώς προσωπικά αδυνατώ να φανταστώ να συμμετέχει ο Κώστας Καραμανλής στην ομάδα που κυβερνά κρυφά την υφήλιο..

Αλλά συνεχίζω: Στην συνάντηση εκείνη συμμετείχε και ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Matti Vanhanen μαζί με τον υπουργό του των οικονομικών. Προφανώς δεν είχε ακούσει τις φήμες για μυστικότητα και δολοπλοκίες και έβγαλε το γραφείο του πρωθυπουργού ακόμα και ανακοίνωση στο Internet!

Αλλά εδώ και πολλά χρόνια διαβάζουμε κατά καιρούς διάφορα σενάρια συνωμοσίας για την λέσχη Bilderberg.

Όπως πάντα τα σενάρια αυτά ξεκινάνε από την Άκρα Δεξιά. Οι πρώτοι που την υποψιάστηκαν ήταν ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ που τα μέλη τους κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο ότι θα έρθει το βράδυ ο Εβραίος να τους πιει το αίμα.

Όπως πάντα τα σενάρια αυτά υιοθέτησε με ενθουσιασμό η Άκρα Αριστερά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, εδώ μαζεύονται οι καπιταλιστές για να κανονίσουν το πώς θα πιούν καλύτερα το αίμα του λαού.

Όπως πάντα τα σενάρια αυτά αγαπήθηκαν από τους (στην πλειονότητά τους) αγράμματους και φαντασιόπληκτους Έλληνες δημοσιογράφους. Προφανώς στη Λέσχη Bilderberg οργανώθηκε η πτώχευση της Ελλάδας διότι οι Έλληνες αντιστέκονται στην Παγκοσμιοποίηση.

Νομίζω ότι η όλη ιστορία με τη Λέσχη Bilderberg είναι τόσο γελοία που δεν αξίζει κανείς να σπαταλά χρόνο και φαιά ουσία. Σκεφτείτε μόνο το εξής: αυτοί που κυβερνάν τον κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο υποτίθεται σε «συνθήκες μυστικότητας» σε μέρος που ανακοινώνεται, με πάνω από 100 συμμετέχοντες, με όλα τα ΜΜΕ πάνω τους και με τη λίστα των συμμετεχόντων, των θεμάτων και των επαφών να διαρρέει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συνάντησης. Αν με καλούσαν στη Λέσχη λοιπόν το πρώτο που θα τους συμβούλευα θα ήταν να σταματήσουν να την ονομάζουν Λέσχη ή Ομάδα ή Bilderberg ή οτιδήποτε άλλο συνωμοτικό και να βρουν καλύτερους τρόπους και τόπους να υφάνουν τα σκοτεινά σχέδιά τους. Ίσως στο νησί του Lost..

Επιπλέον στη λέσχη αυτή το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς να πετύχει είναι κανένα καλό συμβόλαιο ή το πολύ καμιά παραγγελία οπλικών συστημάτων από τα αζήτητα. Αν περιμένετε να συμφωνήσουν όλοι αυτοί σε ένα σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας που να συμφέρει και τους 150 τότε μάλλον έχετε μια πολύ απλοϊκή εικόνα του κόσμου.

Αλλά δεν ξεκίνησα το post αυτό για την Λέσχη. Το πρόβλημα δεν είναι η Λέσχη αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας. Ας θυμηθούμε τον Michael Shermer:

«Τι συμβαίνει με τον πολιτισμό και την σκέψη μας που οδηγεί σε τέτοια ευπιστία; Οι θεωρίες που προσφέρουν οι σκεπτικιστές και οι επιστήμονες είναι πάμπολλες: Έλλειψη παιδείας, ημιμάθεια, απουσία κριτικής σκέψης, θρησκοληψία, παρακμή της θρησκείας, υποκατάσταση των παραδοσιακών θρησκειών από αιρέσεις, φόβος της επιστήμης, New Age, επιστροφή στον Μεσαίωνα, υπερβολική τηλεθέαση, αποφυγή ανάγνωσης βιβλίων, ανάγνωση κακών βιβλίων, κακή ανατροφή από τους γονείς, κακοί δάσκαλοι, απλή άγνοια και ηλιθιότητα.»

Όλα αυτά αρκούν για να γίνει κάποιος έρμαιο του κάθε καραγκιόζη που σερβίρει σενάρια συνωμοσίας. Φυσικά οι «φιδέμπορες συνωμοσιών» κάτι κερδίζουν απ’ αυτές: κυρίως χρήματα από τις «πωλήσεις συνωμοσίας» αλλά και ιδεολογική υπακοή όταν την χρειάζονται.

Στις αιτίες ευπιστίας που εκθέτει ο Shermer θα προσθέσω άλλη μία: την δυσκολία που έχουν οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τη φύση και την κοινωνία ως αυθόρμητες τάξεις. Όπως είναι δύσκολο για κάποιον να δεχθεί την Εξέλιξη αν δεν μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητά της (από επιστημονική άγνοια ή απλή ευήθεια) για τους ίδιους λόγους και κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει την αγορά ως ένα αυτορυθμιζόμενο ανοικτό σύστημα. Η λύση πάντα είναι ανθρωπομορφική: δεν είναι δυνατόν να έχει δίκιο ο Δαρβίνος για την Εξέλιξη, θα πρέπει να υπάρχει ο «Ωρολογοποιός». Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το αόρατο χέρι του Adam Smith, η παγκόσμια οικονομία ελέγχεται από το ορατό χέρι της Λέσχης Bilderberg (παρεμπιπτόντως ο Δαρβίνος επηρεάστηκε καταλυτικά από τον Adam Smith όπως αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως όταν διαβάσει το 4ο κεφάλαιο της Προέλευσης των Ειδών που έχει σαν θέμα την Φυσική Επιλογή αλλά και τη χρήση όρων που δανείζεται από τον Smith).

Ας αφήσουμε λοιπόν την Λέσχη σ’ αυτούς που έχουν έναν απλοϊκό τρόπο σκέψης κι ας τους χαρίσουμε τον κόσμο της συνωμοσίας, για να απαντήσουμε στα ουσιαστικά και σοβαρά θέματα που έθεσε ο Αποστόλης. Το πρόβλημα της Ελλάδος (και της κάθε οικονομίας) δεν είναι η φαντασιακή Λέσχη Bilderberg αλλά τα πραγματικά καρτέλ: των τραπεζών, του γάλακτος, του ποδοσφαίρου, των κλειστών επαγγελμάτων, των συνδικαλιστών του δημοσίου και πολλών άλλων που λυμαίνονται το ελληνικό κράτος, δηλαδή μας εκμεταλλεύονται με όποιον τρόπο μπορούν.

Η θεωρία της ορθολογικής επιλογής έχει πολλά να πει πάνω σ’ αυτά τα θέματα και μάλιστα έχει αναπτυχθεί ολόκληρος σχετικός κλάδος: η θεωρία της δημόσιας επιλογής (public choice theory). Είναι μια θεωρία (επιστημονική θεωρία!) που μελετά τη διαπλοκή ψηφοφόρων, πολιτικών και επιχειρήσεων. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα, μπορεί να διαβάσει ένα σχετικό σύντομο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε το 1998, όταν ακόμα έγραφα το διδακτορικό μου, αλλά δυστυχώς παραμένει επίκαιρο:

Φωτιές, Δάση και Οργανωμένα Συμφέροντα

No comments:

Post a Comment