Wednesday, May 12, 2010

Almost winning is just as exciting!

Η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με το λεγόμενο reward system του εγκεφάλου. Όταν η ντοπαμίνη εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες τότε έχουμε την αίσθηση της ευχαρίστησης και συνήθως αναζητούμε να επαναλάβουμε την κατάσταση που την προκάλεσε. Τέτοιες καταστάσεις ή πράξεις που συνδέονται με την έκκριση ντοπαμίνης είναι η κατανάλωση φαγητού, το σεξ, τα ναρκωτικά και ο τζόγος (όταν κερδίζουμε).

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο University of Cambridge φαίνεται ότι οι ίδιες ποσότητες ντοπαμίνης που εκκρίνονται στον εγκέφαλο όταν κάποιος κερδίζει στο τζόγο είναι ίδιες με όταν σχεδόν κερδίζει!

Νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποια άτομα είναι εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια: δεν οφείλεται σε προβληματικά heuristics, biases, reasoning και γενικότερα εσφαλμένες απόψεις, πεποιθήσεις ή συμπεράσματα, αλλά σε υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης. Αν αυτή η «εθιστική»ουσία εκκρίνεται όχι μόνο όταν το άτομο κερδίζει αλλά και όλες τις φορές που πάει να κερδίσει αλλά δεν τα καταφέρνει, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθεί απ’ότι νομίζαμε μέχρι τώρα.

No comments:

Post a Comment