Thursday, June 2, 2011

"Athene's theory of everything"....


Αν και αμφίβολης αποδοχής του συγκεκριμένου "ερευνητή" από την επιστημονική κοινότητα, το βιντεάκι αυτό έχει προκαλέσει αρκετό ντόρο στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τον Chiren Boumaaza γνωστό και ως Athena (έμαθα ότι έχει υπάρξει δεινός και "ανίκητος" παίχτης του world of warcraft προτού εξαφανιστεί από την ιντερνετική αυτή κοινότητα για να αφοσιωθεί πλήρως στη συγκεκριμένη έρευνα). Υπάρχει και σχετικό blog: athenism.net το οποίο συστήνεται ως "scientific research & self-development activism".

Αναφέρεται σε Einstein's theory of relativity, quantum mechanics & consciousness, neurons, Joseph E. LeDoux, De Broglie equasion κ.α.... και υποστηρίζει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει "ελεύθερη επιλογή" ενόσω είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι σε ένα σύστημα ιδεών (belief system). Το ερώτημα δεν είναι αν τα πιστεύω μας είναι σωστά ή λάθος αλλά αν το να είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με αυτά μπορεί ή όχι να μας ωφελήσει....."

Ο λόγος που το αναρτώ είναι κάποια επιχειρήματά του που αν και δεν έχουν επαληθευτεί, ίσως να γίνουν τροφή για σκέψη για κάποιους από εμάς. Κυρίως όμως με προβλημάτισε το εξής σχετικά με την ίδια την ύπαρξη αυτού του video: Ένας επιστήμονας ερευνητής με αντικείμενο που από τη φύση του προκαλεί πολύ ενδιαφέρον και αντιπαραθέσεις, δημοσιεύει στο ευρύ κοινό (δηλ. όχι ακαδημαϊκή/επιστημονική κοινότητα) τις υποθέσεις ή τα μη επαληθεύσιμα (ακόμα ίσως) επιχειρήματα και συμπεράσματά του (έστω και αν η δημοσίευση γίνει μέσω τρίτου, όπως εν προκειμένω); και αν το κάνει, αυτό γίνεται για να προκληθεί ντόρος ή μήπως πλέον σήμερα η επιστήμη και η διαδικασία της έρευνας (υπόθεση, πείραμα, επιχείρημα, επαλήθευση κλπ) γίνονται "ανοιχτές" και στο μη ακαδημαϊκό κοινό (κυρίως με τη βοήθεια του internet); Τί κινδύνους ή ωφέλειες μπορεί αυτό να σημαίνει;;

Για όσους δεν διαθέτουν πολύ χρόνο να το δουν, προτείνω τα 7:30'...12'...21'...25'...42:40'...44'...47'....

No comments:

Post a Comment